Lines of Light by HYLA Architects is a fine example of minimalist and traditional architecture that promotes a healthy living.

All architecture is shelter, all great architecture is the design of space that contains, cuddles, exalts, or stimulates the persons in that space.
- Philip Johnson

The Malay houses of the pre-colonial era in Singapore talked about a distinct
gabled steep sloping roof, wooden façade ornamentation and wide overhangs for
protection from tropical downpours and the hot humid climate of the region.
The architectural design of the interiors with partitioned rooms and stairs, connecting the spaces vertically, delivered the indispensable warmth and family bonding. Drawn on the similar lines of the vernacular architecture of Singapore, ‘Lines of light’, a single family house by HYLA Architects ‘contains’ the family connections and the elegance of
minimalistic architecture within. Nestled on a trapezoidal corner site, the house has its longer side exposed to harsh sunlight and street traffic. The architect has used a slatted timber screen to preserve the dwelling’s privacy and to best suit Singapore’s tropical hot and humid climate. The openable blinds in the dark toned Accoya wood convey simplicity in form and render the structure voluminous and airy despite the sharp contrast of colours. Accoya wood was chosen for its improved insulating properties and hence proved ideal for energy conservation. The timber screen is held up straight by charcoal grey steel I-beams framework.
Screen Shot 2017-09-05 at 3.07.30 PM.png 53.74 KB
Plan - First Storey.
Screen Shot 2017-09-05 at 3.07.43 PM.png 85.83 KB
Front Sectional Elevation.

Screen Shot 2017-09-05 at 3.11.40 PM.png 433.32 KB
Double-height living accommodation with a distinctive book shelf extending across two storeys.

Screen Shot 2017-09-05 at 3.11.53 PM.png 341.99 KB
Open plan living space containing cooking and dining facilities.

Screen Shot 2017-09-05 at 3.12.07 PM.png 391.45 KB
A splayed washroom at the upper level.

Screen Shot 2017-09-05 at 3.12.24 PM.png 472.72 KB
A slatted timber screen is used to preserve the dwelling’s privacy.

The home is designed trapezoidal strategically with rectilinear living areas and splayed service areas and bathrooms. At the front, an outdoor terrace with a high volume fronts the main garden. The space continues into the double volume living room with a feature book shelf that extends two storeys. The stairway, a prime element by itself, stands splayed in the house following the profile of the site and the structure. One enters the house into the triple volume space with the cantilevered stairs on both sides of the walls providing lateral and vertical connections. The glass partitions have replaced the opaque walls for a better passage of light and for stimulating the interior spaces. Acting as positive reinforcement for deeper family connections, they offer a seamless play zone for the children as well. A steep sloping, two-storey terracotta roof with a skylight derives its roots from the traditional Malay homes and finely blends with the modern minimalist architecture. It offers shelter from the climatic extremities and adds a feather to the cosy, laid-back charm of the Faber terrace.
Screen Shot 2017-09-05 at 3.18.57 PM.png 53.9 KB